Počinje izgradnja sustava odvodnje aglomeracije Mursko Središće

Sa čakovečkom Tegrom potpisan ugovor o radovima

MURSKO SREDIŠĆE, 16. rujna 2019. – U Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću potpisan je  ugovor za izgradnju sustava odvodnje u sklopu projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće“, čime je službeno započeo projekt izgradnje sustava odvodnje u toj aglomeraciji. Ugovor su potpisali direktor Međimurskih voda, Vladimir Topolnjak i Ivan Kolarić, direktor Tegre d.o.o. iz Čakovca, tvrtke koja će zajedno s podugovarateljima –   Hidrotehnika d.o.o. iz Savske Vesi, Međimurska hidrogradnja d.o.o. iz Savske Vesi, Đurkin d.o.o. iz Čakovca, Proton d.o.o. iz Gornjeg Kneginca te Pomgrad d.d. iz Murske Sobote graditi sustav odvodnje. Ugovor je vrijedan 165.324.837,51 kn bez PDV-a, a sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava (70,84% bespovratna sredstva EU, 12,64% Državni proračun RH, 12,64% Hrvatske vode, 3,88 % jedinice lokalne samouprave).

Potpisivanju su prisustvovali ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, župan Međimurske županije, Matija Posavec, gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, načelnici općina iz aglomeracije i drugi uvaženi gosti.

Projektom aglomeracije Mursko Središće koji će se provoditi kroz realizaciju 6 komponenti predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Mursko Središće (naselja Mursko Središće, Peklenica i Hlapičina) te Općine Sveti Martin na Muri (Žabnik, Marof, Vrhovljan, Sveti Martin na Muri, Brezovec, Jurovec, Lapšina i Čestijanec), Općine Selnica (Selnica – dio) i Općine Vratišinec (Vratišinec i Gornji Kraljevec).

Također je predviđena rekonstrukcija sustava odvodnje na području naselja Mursko Središće.  Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda će se graditi na području Murskog Središća. Projektom je obuhvaćeno i provođenje stručnog nadzora nad izgradnjom sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje, kao i nabava vozila za održavanje sustava odvodnje, upravljanje projektom i aktivnosti na promidžbi i vidljivosti tijekom trajanja projekta.

„Sve ono što se događalo na ovom projektu do sada, pogotovo vezano uz dokumentaciju, pokazalo je da Međimurske vode, lokalna samouprava i županija razmišljaju dugoročno i spremni su na sve izazove, zbog čega su i došli do ove faze. Realizacijom ovog projekta i drugih projekata vodno komunalne infrastrukture ulazimo u fazu u kojoj će ključni izazov biti građevinska infrastruktura. U ovom trenu odobreno je 18 milijardi kuna za 43 aglomeracije, što znači da se mi ne trebamo bojati recesije“, izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić.

„U naslijeđe ovoj i drugim generacijama ostavit ćemo standard u komunalnoj infrastrukturi ne na hrvatskoj nego na europskoj razini. Dug je bio put, ali ovaj projekt i ostali takvi projekti pozicioniraju nas malo više na listi korištenja sredstava iz EU fondova“, izjavio je župan Međimurske županije, Matija Posavec, dodavši kako u ovom trenutku županija ima dodatnih 100 milijuna kuna vrijednih investicija za koje je spremna javna nabava.

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković istaknuo je kako je 860 milijuna kuna sa PDV-om došlo u Međimursku županiju kroz projekte vodoopskrbe – aglomeraciju Čakovec te sada i aglomeracije Donja Dubrava i Mursko Središće, naglasivši koliko je bitna zajednička suradnja svih dionika na realizaciji projekta – Međimurskih voda, jedinica lokalne samouprave i županije.  

“Mi smo najsjeverniji grad Hrvatske, grad rudara i kroz povijest smo naučeni na teške poslove pa vjerujemo da ćemo i ovaj uspješno privesti kraju u suradnji sa susjednim općinama, Međimurskim vodama, Hrvatskim vodama, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, izvođačima, nadzorom i naravno svim našim građanima”, izjavio je gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, dodavši da je projekt aglomeracije Mursko Središće posebno značajan za općine i naselja koji do sada nisu imali riješenu kanalizaciju te su stanovnici tih naselja željno očekivali da ovaj projekt krene. “Tamo gdje je i bila kanalizacija, nije bila riješena na primjeren način, nije bilo pročistača vode te se nepročišćena voda iz septičkih jama ispuštala u vodotoke. Sada je to riješeno u obuhvatu aglomeracije”, rekao je gradonačelnik Srpak.

“Postupak javne nabave za izgradnju sustava odvodnje započeo je u lipnju 2018. godine, ali je početak realizacije projekta kasnio jer je na dokumentaciju o nabavi bilo izjavljeno ukupno 6 žalbi od kojih su sve bile neosnovane i nedopuštene. Međutim, sada je pred svima nama velik posao i sa zadovoljstvom mogu reći da će po završetku projekta stanovnici Murskog Sredića i općina aglomeracije dobiti izuzetno kvalitetan sustav javne odvodnje“, rekao je prilikom potpisivanja ugovora direktor Međimurskih voda, Vladimir Topolnjak, dodavši da je projektom predviđena izgradnja cca. 71,4 kilometara gravitacijskih i tlačnih cjevovoda, rekonstrukcija cca. 7,6 km postojećeg sustava, 37 crpnih stanica, 8 kišnih preljeva i 1 retencijski bazen volumena 180 m3. „Izgradit će se i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 12.000 ES s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja, a na sustav javne odvodnje i pročišćavanja moći će se priključiti cca. 3.000 domaćinstava“, dodao je.

U sklopu projekta, za vrijeme izgradnje sustava odvodnje osigurani su besplatni kanalizacijski priključci za sve potpisnike ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje.

Skip to content