Završen 273 milijuna kuna vrijedan projekt aglomeracije Čakovec

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić proglasio je na svečanosti održanoj dana 05.02.2018. godine u Čakovcu, radove na izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec – završenim.

Time je u manje od tri godine u potpunosti realiziran najveći i najkompleksniji infrastrukturni projekt na području Međimurja, vrijedan više od 273 milijuna kuna, a kojeg je Europska unija sredstvima iz Kohezijskog fonda sufinancirala sa 73 posto. Svečanost obilježavanja završetka radova u sklopu projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ održana je na lokaciji Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Čakovec.

DCIM100MEDIADJI_0116.JPG

 

Čakovec i okolna naselja imaju najsuvremeniji sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

Prigodnim programom u krugu Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Čakovec, dana 05.02.2018. godine je svečano obilježen završetak radova na Projektu Aglomeracije Čakovec. Projekt je započeo prije nepune tri godine, stajao je više od 273 milijuna kuna, a njime je riješena odvodnja otpadnih voda i njihovo pročišćivanje za šire područje Čakovca.

Na svečanosti povodom završetka radova bili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, gradonačelnik Grada Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač, saborski zastupnici Bernarda Topolko i Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnici općina Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec na čijem su se području izvodili radovi, zamjenici gradonačelnika Čakovca Mario Medved i Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak.

Direktor Topolnjak u svom se obraćanju osvrnuo na posao koji je obavljen u sklopu ovog projekta. Položeno je gotovo 80 kilometara novih  te obnovljeno 20 kilometara postojećih kanalizacijskih cijevi, izgrađeno je 34 precrpnih stanica te je izvedeno preko 3.350 kućnih priključaka. Sustav omogućuje priključenje čak 8 i pol tisuća novih korisnika, a direktor Topolnjak je pozvao sve građane da se na novi sustav priključe, jer je broj korisnika mjerilo uspješnosti provedbe ovog projekta. Obnovljen je čakovečki Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te je stupanj pročišćavanja podignut na višu razinu.

    Govor direktora Medimurskih voda

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je zadovoljstvo što je ovaj projekt uspješno završen i to kao prvi u Hrvatskoj. Hrvatske vode bile su jedan od financijera ovog projekta te pomogle da se ovaj najveći i najkompleksniji infrastrukturni projekt na području Međimurja završi u roku. U pripremi su i projekti Aglomeracija Mursko Središće i Donja Dubrava, zajedno vrijedni preko 350 milijuna kuna.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasio je važnost završetka ovog projekta za Čakovec, okolna naselja i cijelu Međimursku županiju. Međimurci su uvijek držali do svog razvoja, u bivšem sustavu gradili su komunalnu infrastrukturu kroz sustav samodoprinosa, a danas to čine koristeći europska sredstva. Župan je izrazio zadovoljstvo što se projekti izgradnje odvodnje otpadnih voda na području Međimurja nastavljaju.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u ime Čakovca i svih općina na čijem se području provodio ovaj projekt, zahvalio je svima koji su bili u njega uključeni, od Hrvatskih i Međimurskih voda i njihovih stručnih službi do tvrtki koje su izvodile radove. „Ovim projektom na širem čakovečkom području završava gotovo dvadeset godišnji projekt izgradnje kanalizacijske mreže, koji je zahtijevao znatna ulaganja. Novac namijenjen za razvoj komunalne infrastrukture sada će se usmjeriti u druge investicijske projekte, za korist i dobrobit svih građana i tvrtki ovog kraja“, rekao je Kovač te naglasio da Čakovec sad na cijelom području ima u  potpunosti izgrađenu i funkcionalnu komunalnu infrastrukturu što svima onima koji ulažu u gospodarstvo smanjuje troškove kod investicije.

„Svi koji su bili uključeni u proces pripreme projekta, njegove prijave, provedbu svih potrebnih natječaja te same izgradnje, pokazali su znanje, stručnost i pouzdanost. Mi ovdje u Međimurju po tome smo poznati, te će ovaj posao svim našim tvrtkama koje su u njemu sudjelovale biti odlična referenca za budućnost, a nama u javnom sektoru pozitivno iskustvo koje ćemo primijeniti u budućim investicijama“ rekao je, među ostalim gradonačelnik Kovač.

Ministar Tomislav Čorić također se zahvalio svima koji su sudjelovali u provedbi. Zaštita okoliša izuzetno je važna, a ovim sustavom direktno se štite podzemne vode na području na kojem se projekt provodio. Ova Aglomeracija pozitivno će utjecati na kvalitetu života i zdravlja ljudi, a značaj je tim veći što su usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda usklađene s europskim propisima te najsuvremenijim standardima na ovom području.

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec vrijedan je 373,5 milijuna kuna, a 73 posto sredstava osigurano je preko Kohezijskih fondova Europske unije. Na području Grada Čakovca obnovljene su i ulice i kvartovi u kojima su se odvijali radovi.  Učinkovitost postojećeg Uređaja za pročišćavanje izgrađenog prije 20-tak godina, podignuta je na najviši, treći stupanj, a njegov ukupni kapacitet sad iznosi ekvivalent 75 tisuća stanovnika.

IMG_2-1_1
IMG_1-1_2
IMG_8-1_3
posjet-ministra
IMG_7-1_4
IMG_6-1_5
IMG_5
IMG_4-1_6
IMG_3-1_7

Skip to content